آموزش پیانو ایرانی
- خدمات ما
- آموزش پیانو ایرانی
پیانو ایرانی یکی از سبکهای نوازندگی پیانو است که با استفاده از آن میتوان موسیقی ردیف دستگاهی ایران (موسیقی سنتی یا موسیقی کلاسیک ایرانی) و قطعات بسیار مشهوری مانند الههی ناز، ای ایران و … را نواخت. ما در آموزشگاه موسیقی آریاهنر برای علاقهمندان به این سبک از نوازندگی پیانو، کلاسهای آموزش پیانوی ایرانی درنظر گرفتهایم.
تاریخچه ساز پیانو در ایران
پیانو اولین بار در سال 1806 به ایران وارد شد. این پیانو توسط ناپلئون به دربار فتحعلی شاه هدیه داده شد. این ساز تا سالهای بسیار طولانی فقط به عنوان وسیلهای زینتی باشکوه در گوشهای از تالار سلطنتی نگهداری میشد.
سالها بعد زمانی که ناصرالدین شاه به پاریس سفر کرده بود، با انواع مدرنی از ساز پیانو روبهرو میشود و همین رویارویی باعث میشود تا او به یاد ساز گرانقیمت و باشکوهی که گوشهی دربار را با وجودش مزین کرده بود، بیفتد. به همین دلیل در همان سفر دستور خرید چهار پیانوی جدید را داد تا آنها را همراه خود به ایران ببرد. مدل و شرکت سازنده این پیانوها مشخص نیست اما به احتمال زیاد این پیانوها از برند فرانسوی محبوب «پله یل» بودند.
به این ترتیب این پیانوها به ایران وارد شدند اما در آن زمان هیچ نوازندهی پیانویی در ایران وجود نداشت. نخستین فردی که پشت این ساز نشست و تلاش به نواختن آن نمود، «محمدصادقخان سرورالملک» نوازنده سنتور دربار ناصرالدین شاه بود. او پس از اندکی تلاش و ضربه زدن روی کلاویههای پیانو گفت که کوک این دستگاه ماهور است.
او نخستین فردی بود که کوک پیانو را به سبک ایرانی تغییر داد و با آن دستگاه شور را نواخت. به این ترتیب میتوان از او به عنوان نخستین نوازنده پیانو در ایران نام برد.
نخستین نوازنده پیانو زن ایرانی، دختر ناصرالدین شاه «عصمت الدوله» بود. او نوازندگی این ساز را از سرورالملک آموخت و به علت علاقه و استعداد زیادی که در موسیقی داشت، به سرعت پیشرفت کرد و مورد توجه و تحسین همه اطرافیان قرار گرفت.
با آمدن لومر فرانسوی که برای سرپرستی موسیقی نظام به ایران آمده بود، راه برای ورود سازهای غربی از جمله پیانو هموار شد. لومر برای نخستین بار آهنگ های روستائی ایران را نیز برای پیانو تنظیم کرد و خود آن ها را نواخت. می شود گفت که لومر و شاگردان او (غلامرضا مین باشیان، معتمد الدوله یحیائیان و محمود مفخم) از نخستین مروجان پیانو نوازی در ایران بوده اند تا آن جا که گروه های موسیقی سنتی که بعدها به وجود آمدند نیز ترغیب شدند پیانو را به کار بگیرند، از جمله درویش خان، موسیقیدان برجسته آن زمان پیانو را نیز وارد ارکستر انجمن اخوت کرد و نواختن آن را به مشیر همایون شهردار سپرد. همراه با پیانو، یک رشته مفاهیم موسیقی بین المللی نیز وارد فرهنگ موسیقایی ایران شد، مثل ارکستر، کنسرت، گام، آکورد، پوزیسیون، رسیتال، آکومپانیمان، سلو، دوئت، اپرت، اپرا و آنتراکت.
با اجرا با کوک استاندارد پیانو میتوان دستگاههای ماهور، همایون، چهارگاه، آواز اصفهان، تا حدودی آواز دشتی و نوا که البته باید از فواصل ربع پرده چشم پوشی کرد را نواخت و با اجرا با کوک ایرانی میتوان دستگاه شور و آواز دشتی (به صورت کامل) آواز افشاری، دستگاه سهگاه، آواز بیات ترک و قسمتهایی از دستگاههای ایرانی که میخواهیم ربع پردهها اجرا شوند، را نواخت.
آموزش پیانو ایرانی در آموزشگاه موسیقی آریاهنر
اگر شما دوره مبتدی پیانو را گذراندهاید و با اصول نواختن پیانو آشنا هستید و دوست دارید آهنگهای ایرانی را با پیانو بینقص بنوازید، میتوانید در کلاس آموزش پیانو ایرانی آموزشگاه موسیقی آریاهنر شرکت کنید. اصول اولیه نواختن پیانو در همه سبکها چه پیانو ایرانی و چه پیانو کلاسیک یکسان است اما مطالبی که در کلاس پیانو ایرانی به شما آموزش داده میشود، شامل یکسری تکنیک جهت اجرای قطعات ایرانی با پیانو و نحوه نواختن پیانو با لحن و طنین آهنگ ایرانی میباشد. هنرجویی که اصول آموزش پیانو را به خوبی میداند، بهتر میتواند در این کلاس شرکت کرده و از آموزشهای پیانو ایرانی لذت ببرد.
هزینه آموزش پیانوی ایرانی
به طور کلی هزینه کلاس پیانو به عوامل بسیاری بستگی دارد. یکی از این عوامل سن هنرجو است. در آموزشگاه موسیقی آریاهنر، اساتید گروه سنی کودکان با اساتید بزرگسالان متفاوت هستند، زیرا از روشهای کاملا مختلفی برای تدریس بهره میگیرند. گاهی هزینه کلاسهای پیانو برای کودکان از بزرگسالان بیشتر است. به علت اینکه آموزش موسیقی به کودکان نیازمند صبر و حوصله بیشتر و همینطور زمان طولانیتری است. علاوه بر اینها، هزینه آموزش پیانو برای کودکان شامل تدریس اصول ابتدایی موسیقی مانند ارف و گاهی تئوری موسیقی نیز میباشد.
سطح هنرجو از دیگر عوامل بسیار مهم در تعیین هزینه یادگیری پیانو است. اگر هنرجو پیشتر از این به کلاس پیانو رفته باشد، با تست تعیین سطح اولیه، سطح هنری هنرجو تعیین میشود و بر اساس آن اساتید متناسب را پیشنهاد میدهند. تمرین و ممارست رمز موفقیت در آموزش هر مهارتی است. موسیقی نیز به عنوان مهارتی خلاقانه و عمیق، از این قاعده مستثنا نیست. در بیشتر مواقع وقتی هنرجو سابقه آموزش موسیقی را ندارد، روند آموزش پیانو برایش به کندی صورت می گیرد. که شاید خود دلیلی بر ادامه ندادن یادگیری پیانو به شکل ممتد و متوالی شود. یکی از سختی های یادگیری این ساز در این است که پیانو برخلاف اغلب سازهای دیگر دو نت را برای هر دو دست چپ و راست به شکل همزمان نشان میدهد. این امر سطح تمرکز لازم برای نواختن پیانو برای هنرجو را بسیار بالا میبرد.