تاریخچه گیتار
گیتار را میتوان یکی از محبوبترین سازهای دنیای موسیقی دانست، که در طول تاریخ در تمامی سبکها و فرهنگها بهخوبی ایفای نقش کرده است. شاید همین صدای گرم که از گذشته تاکنون در تمامی پهنهی این سیارهی سبز شنیدهشده و از دستان خدایان و اساطیر گذشته و تا راک استار های عصر مدرن سفر کرده است، دلیلی باشد برای نامعلوم بودن سرگذشت دقیق این صدای محبوب.
ما در اینجا چند تاریخچه را که منبع دقیق علمی داشته و صحت آن بیشتر قابلقبول بوده ذکر کردهایم. شما انتخاب کنید که گیتارتان از سرزمین زیتون و اساطیر آمده باشد یا تحفهای باشد از فرهنگ بینالنهرین و مشرق زمین و یا از آن نزدیکتر، سازی که بتوان آن را هموطن صدا زد.
لیر را میتوان یکی از قدیمترین سازهای تاریخ و درواقع از اولین ابزاری دانست که بشر برای تولید صدای موزون از آن استفاده کرده است. سرمنشأ لیر به یونان باز میگردد، این ساز از مجموعهای از سیمها با طول مساوی تشکیل شده بود. لیر خود دو نوع لیرا و کیتارا تقسیمبندی میشد. عده ای مبدأ پیدایش گیتار را کیتارای یونانی میدانند. سازی که از یونان به روم برده شد و رومیهای عاشق شعر آن را به همهی دنیا صادر کردند.
ساز عود را میتوان یکی از ارزشمندترین، هدایای فرهنگ مشرق زمین به غرب دانست. به گفتهی اینگرید ذهبی، پس از سفر طولانی عود از سرزمینهای اعراب و یهود به اروپا، این ساز چنان در فرهنگ غرب رواج پیدا کرد که پس از چند سال، اروپاییان عود را ساز محلی خود میدانستند. همین امر سرمنشأ و عامل پیدایش ساز گیتار بود. البته شکل گیتار ساختهشده در اسپانیا، از گیتارهای امروزی کوچکتر بود و آن را ویولا مینامیدند.
عدهای نیز با توجه به نام این ساز و همچنین شواهد تاریخی، ساز چهارتار را، مادر گیتار کلاسیک دانسته و محل تولد گیتار را ایران میدانند. دایره المعارف آمریکا دراینباره نوشته است: گیتار در قرن ۱۲ میلادی و توسط اعراب از ایران به اسپانیا برده شد
انواع گیتار
گیتار الکتریک که گاها به عنوان گیتار برقی نیز شناخته میشود، نوعی گیتار است که صدای آن به وسیله یک تقویتکننده الکتریکی به نام «پیکاپ» تشدید میشود. استفاده از ساز گیتار الکتریک به دهه ۱۹۳۰ میلادی باز میگردد.
ایده پیدایش این ساز زمانی آغاز شد که در گروههای موسیقی، صدای ساز گیتار آکوستیک در کنار سایر سازها، به خصوص سازهایی مثل درامز و بیس گم بود و به وضوح شنیده نمیشد؛ از این رو، نوازندگان در صدد تقویت صدای گیتار بودند و بهترین راه برای این کار، استفاده از علم الکترونیک بود. با تغییراتی که روی گیتار آکوستیک برای تقویت صدا ایجاد شد، کمکم در دهه ۳۰ میلادی، گیتار الکتریک متولد و وارد عرصه موسیقی شد.
این روزها، از گیتار الکتریک در سبکهای مختلف موسیقی استفاده میشود. گیتار الکتریک در سبکهای مختلفی از جمله راک، متال، بلوز، پاپ، جاز و کانتری استفاده میشود؛ اما در سبک راک، متال و بلوز به عنوان ساز اصلی مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه کار گیتار الکتریک به این صورت است که ارتعاشات وارده بر سیمهای گیتار توسط قطعهای به نام پیکاپ به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میشود. در واقع پیکاپ همانند یک میکروفون عمل میکند و ارتعاشات سیمهای فلزی را دریافت کرده و آن را به یک سیگنال صوتی تبدیل میکند؛ سپس این سیگنالهای صوتی به آمپلی فایر فرستاده شده و در آنجا تقویت میشود. در برخی از موارد نیز ممکن است که آمپلی فایر، برخی از سیگنالهای صوتی را کمی تغییر دهد.
یکی از شبیهترین سازها به ساز گیتار الکتریک، گیتار آکوستیک است که اغلب ما آن را به عنوان گیتار میشناسیم. گیتار الکتریک و گیتار آکوستیک شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند. هر دوی آنها دارای ۶ سیم هستند و روی دسته آنها، فِرِتهایی قرار دارد.تفاوت اصلی گیتار الکتریک و گیتار آکوستیک، در قسمت بدنه آن است. در گیتار آکوستیک، بدنه به صورت یک کاسه تو خالی است؛ اما بدنه گیتار الکتریک توپُر و با قطر کمتر بوده و از پیکاپ مغناطیسی به جای کاسه در آن استفاده میشود.
گیتار فلامنکو عضوی از خانوادهی گیتار آکوستیک است اما با ملیتی اسپانیایی. ریشهی پیدایش ساز فلامنکو همانطور که از نامش پیداست، به موسیقی و سبک فلامنکو برمیگردد. در حقیقت این گیتار زمانی پا به دنیای موسیقی گذاشت که اسپانیاییها شروع به استفاده از سایر سازها در این سبک از موسیقی کردند.
گیتار فلامنکو بهسرعت جای خود را در این سبک باز کرد، به شکلی که امروزه هیچ رقصندهی فلامنکویی قادر نیست بدون ضربههای گیتار پاهای خود را روی زمین بکوبد.
فلامنکو تفاوت چندانی با گیتار کلاسیک ندارد، برای تشخیص این دو کافی است نگاهی به رنگ بدنهی چوبی گیتار بیاندازید. گیتارهایی با رنگ قهوهای تیره معمولاً کلاسیک هستند اما اگر گیتاری با رنگ زرد و روشن از دوستتان هدیهای گرفتهاید، او بدون شک طرفدار سبک فلامنکو بوده است.
علاوه بر این کافی است کمی به صدای ساز گوش دهید، گیتار کلاسیک معمولاً صدای ملایمتری دارد و هر نت بهتدریج رو به سکوت میرود، به عبارتی نتها ماندگاری بیشتری دارند.
در فلامنکو نتها بلند و سریع اجرا میشوند تا بتوانند با رقص و ضربات پا هماهنگ باشند.
نکات مهم در رابطه با آموزش گیتار
این روزها، آموزش گیتار به خصوص در بین جوانان و نوجوانان بسیار پرطرفدار شده است و بسیاری از آنها شروع به آموزش گیتار و همچنین نواختن گیتار به صورت تکی و گروهی کردهاند. آموزش گیتار و نواختن این ساز، علاوه بر صدای بسیار لذتبخشی که تولید میکند، از جذابیتهای زیادی نیز برخوردار است و همین جذابیتها است که باعث محبوبیت روزافزون این ساز جذاب میشود. چندین مهارت مختلف است که در دوره آموزش گیتار شما به ترتیب هر کدام از این مهارتها را آموزش میبینید.
همچنین اگر پیش از این سابقه آموزش و نواختن ساز دیگری را نداشته باشید، لازم است که در ابتدای دوره با مفاهیم تئوری موسیقی و همچنین نت خوانی آشنا شوید. علاوه بر این، مهارتهای پایهای مثل نحوه صحیح نگه داشتن گیتار در دست، قرار دادن صحیح انگشتان روی گیتار، آکورد نوازی، هماهنگی بین دستها، مضراب و… از جمله چیزهایی است که در دوره آموزش گیتار باید آن را بیاموزید. پس از گذراندن دوره مقدماتی آموزش گیتار، که با مفاهیم اولیه آموزش گیتار در آن آشنا میشوید و همچنین نتخوانی را بهخوبی میآموزید و برخی از قطعات ساده گیتار را نیز یاد میگیرید، نوبت به آموزش در سطوح متوسطه و پیشرفته میرسد.
در این مقطع، لازم است که سبک مورد علاقه خود را انتخاب کنید. این روزها در آموزشگاهها و موسسات موسیقی، سبکهای مختلف آموزش گیتار از جمله آموزش گیتار کلاسیک، آموزش گیتار پاپ و آموزش گیتار فلامنکو آموزش داده میشود. در دوره متوسطه و پیشرفته، هنرجو میتواند با توجه به سلیقه و علایق خود، یکی از این سبکها را برای ادامه آموزش انتخاب کند تا به صورت تخصصیتر روی یک سبک به خصوص کار کند. همچنین اگر در ابتدا، با هیچ کدام از سبکها آشنایی ندارید و نمیدانید که کدام سبک مناسب شماست، میتوانید در دوره عمومی آموزش گیتار شرکت کنید تا با هر یک از سبکها آشنا شوید و علاقهمندی خود را پیدا کنید.
اگر به دنبال یک آموزشگاه موسیقی معتبر، حرفهای و باسابقه برای آموزش گیتار در غرب تهران هستید، ما به شما آموزشگاه موسیقی آریاهنر، بهترین آموزش گیتار در غرب تهران، را پیشنهاد میکنیم.