خوانندگی یا آوازخوانی یا آوازهخوانی عمل تولید اصوات موسیقایی با استفاده از صدای انسان است. تفاوت آن با سخن گفتن معمولی در ریتم و تونالیته آن است. کسی که آواز میخواند را آوازهخوان، خواننده یا وُکالیست مینامند. آوازهخوانان گونهای از موسیقی را اجرا میکنند که آواز نامیده میشود و ممکن است با همراهی یا بدون همراهی ساز باشد.
عمل آوازه خوانی معمولاً توسط گروهی از موسیقیدانان مانند گروه کری با صداهایی در محدودههای متفاوت، یا در کنار مجموعهای از نوازندگان نظیر یک گروه راک یا گروه باروک انجام میشود. از بسیاری جهات آواز انسانی را میتوان شکلی از سخنگفتن دانست. تقریباً هر کس که حرف میزند آواز هم میتواند بخواند. آوازهخوانی ممکن است رسمی یا غیر رسمی باشد، از پیش معلوم باشد یا بداهه پردازی شود. آواز خواندن ممکن است برای لذت، آسایش، آیین، آموزش یا برای منافع مادی انجام شود.
نکاتی درباره خوانندگی که باید بدانید
اگر می خواهید تکنیک های خوانندگی را به خوبی بیاموزید، در اولین گام باید جسم و روح خود را به خوبی برای این کار آماده کنید. شما زمانی می توانید در مسیر آواز خوانی قرار بگیرید که تمام مشکلات و دغدغه هایتان را پشت سرتان گذاشته باشید و با ذهنی منسجم و آرام یادگیری تکنیک ها را شروع کرده باشید.
شاید برایتان جالب باشد تا بدانید، صرفا خوانندگی درخور کسانی که صدای خوبی دارند، نیست؛ بلکه آموختن تکنیک ها و فوت و فن های موسیقی یکی از اصل های مهم و ضروری برای خوانندگی به حساب می آید. هر کسی با هر میزان استعداد و توانایی می تواند به یک خواننده موفق تبدیل شود، به شرط اینکه اطلاعات کافی در این زمینه کسب کند و تمامی مهارت های خود را برای رسیدن به این هدف بزرگ به کار بگیرد. صد البته که در این میان کسانی که حنجره و صدای خوبی دارند، یک گام از دیگران جلوتر هستند.
از اساتید برجسته خوانندگی الگو بگیرید
حتما در انجام تمرینات خود صبوری به خرج دهید و اگر نتوانستید در انجام تمرینات موفق شوید، اصلا انگیزه خود را از دست ندهید. به خاطر داشته باشید شما خودتان را برای یک مسیر طولانی و با هدف بزرگ آماده می کنید. بنابراین نیاز به آزمون و خطاهای بسیار زیادی دارید. حتما خودتان را باور داشته باشید تا بتوانید با انگیزه بیشتری به راهتان ادامه دهید. هرگز نا امید نشوید و مدام با خودتان تکرار کنید که “من می توانم از پس این کار بر بیایم”. تکرار این جمله می تواند خستگی ذهنی شما را دور کند.
الگو گرفتن از خواننده های قدیمی به شدت می تواند در رشد شما تاثیر گذار باشد. آیا می دانید به چه علت؟ علت این است که در گذشته کمترین تغییر در صدای خوانندگان ایجاد می شد و یا حتی هیچ تغییری در نوع صدای خواننده اعمال نمی شد. به همین علت شما می توانید با گوش دادن به آوازهای قدیمی، نکات ضعف و قوت خودتان را شناسایی کنید. حتما سعی کنید قبل از شروع به خواندن اقدامات لازم برای گرم کردن صدایتان را انجام دهید. در این خصوص ما در ادامه این بخش اطلاعات مهمی را در اختیار شما قرار می دهیم.
سبکهای خوانندگی
به طور کلی سبک های متفاوتی در خوانندگی وجود دارد که ممکن است شما را دچار سردرگمی کند. اینکه به چه سبکی علاقه دارید و در چه سبکی توانمند هستید، موضوعی است که باید به آن پی ببرید. در مورد سبک های مختلف خوانندگی چقدر اطلاعات دارید؟ آیا این سبک ها را می شناسید؟ بهتر است تا برای شناخت کامل انواع سبک های خوانندگی را بررسی کنیم.
آواز کلاسیک
در آواز خوانی کلاسیک بیش از هر چیزی سبک صدا سازی و سلفژ اهمیت دارد. به طور کلی آواز کلاسیک بر روی اصول و مبانی موسیقی تاکید دارد و شما باید به خوبی تئوری این موضوعات را یاد بگیرید. اگر شما به سلفژ مسلط باشید، قطعا یک گام از دیگران جلوتر هستید. آواز خوانی کلاسیک جزو یکی از محبوب ترین انواع آواز خوانی است.
آواز پاپ
همه ما با آواز خوانی پاپ آشنایی کامل داریم. چون این روزها بیشترین موسیقی های داخلی، از سبک پاپ تبعیت می کنند. به همین علت بسیاری از علاقه مندان به یادگیری تکنیک های خوانندگی، به سمت آواز پاپ روی می آورند. برای اینکه سبک پاپ را بیاموزید، نیاز است تا در کنار آموزش مفاهیم تئوری موسیقی، اصول اصلی خواندن را نیز یاد بگیرید. اکثر هنرجوهای سبک پاپ، می توانند آواز خوانی را با گیتار آغاز کنند و مرحله به مرحله پیشرفت کنند.
آواز ایرانی یا سنتی
کشور ما، کشوری است با فرهنگ و هنر کهن و اصیل. همانطور که میدانید آواز سنتی یا ایرانی یکی از آوازهای بسیار محبوب در کشور ماست. این نوع آواز با روش های مختلفی در کشور ما آموزش داده می شود. در ابتدا برای آموزش تکنیک های خوانندگی به سبک سنتی، شما باید کاملا تصنیف های ایرانی را بیاموزید. این کار به شما کمک می کند تا در گام های بعدی، تسلط بیشتری بر روی تصنیف ها داشته باشید.
آواز تلفیقی
موسیقی تلفیقی، همانطور که از نامش پیداست، ترکیب دو یا چند فرهنگ موسیقایی می باشد؛ به همین علت آواز خوانی این سبک نیز تلفیقی است. این سبک کمی خاص به نظر می رسد و اکثرا کسانی که علاقه زیادی به این سبک دارند، آن را انتخاب می کنند.
با توجه به سبک هایی که معرفی کردیم، شما می توانید سبک مورد علاقه تان را پیدا کنید و بر روی آن متمرکز شوید. فراموش نکنید، صفر تا صد انتخاب سبک، به عهده خودتان است. زیرا اگر به اجبار یا پیشنهاد اطرافیان و یا هر دلیلی به غیر از انتخاب شخصی و علاقه، برگزیده شود با موفقیت زیادی روبرو نخواهد شد.
تکنیکهای خوانندگی
اگر شما یک خواننده آماتور مبتدی هستید، قطعا به آموزش بیشتری نیاز دارید و باید هنگام آموزش خوانندگی تکنیک های خوانندگی را با دقت یاد بگیرید ( آموزش خوانندگی برای مبتدی ها ) . شاید خوانندگان مبتدی، گمان کنند به مسائل جزئی نباید چندان اهمیت داد، اما در واقع توجه به همین مسائل جزئی می تواند در پیشرفت شما تاثیر چشمگیری داشته باشد. اگر مایل هستید تا تکنیک های خوانندگی را با رعایت نکات ساده اما مهم یاد بگیرید، ادامه مطلب را دنبال کنید.
1) جسم و روحتان را آماده کنید
حتما این شور و انگیزه را در خود به وجود بیاورید که شما از پس این کار بر می آیید و با سختی های پیش رویتان، مبارزه می کنید. در این مرحله شما بیشتر از هر چیزی به انگیزه و اعتماد به نفس بالا نیاز دارید.
2) تکنیک های خوانندگی را فرا بگیرید
همانطور که در بخش های قبلی به آن اشاره کردیم، تمرین تنفس، تلفظ صحیح کلمات، ویبراسیون، کنترل تنفس و… همگی جزو تکنیک های خوانندگی به حساب می آیند که شما باید آنها را با تمرین و تلاش زیاد کسب کنید. به خاطر داشته باشید این مهارت ها در وجود شما نهاده شده است اما این شما هستید که باید آنها را شکوفا کنید و به نوعی آنها را تقویت کنید. پس با تلاش فراوان این کار را انجام دهید.
3) زیر نظر استاد تمرین کنید
پیشنهاد ما برای خوانندگان مبتدی این است که برای یادگیری خوانندگی و آموزش آواز، حتما زیر نظر استاد تمرین کنید. این کار می تواند باعث شود تا اگر مشکل و یا نقصی در کار وجود داشت، توسط استاد بررسی و برطرف شود. این موضوع بسیار اهمیت دارد که شما از پایه، تکنیک های خوانندگی را صحیح و اصولی فرا بگیرید.
4) از صدایتان مراقبت کنید
فراموش نکنید، اولین و مهمترین ابزار کار شما، صدایتان است. بنابراین به خوبی از این ابزار مهم مراقبت کنید. حتما قبل از شروع به خواندن، صدایتان را گرم کنید. اگر صدایتان دچار گرفتگی شد، بهتر است تا آب آناناس بنوشید تا این مشکل برطرف شود.
باور داشته باشید هر کسی می تواند خواننده شود و زیبا بخواند. نکته ای که در اینجا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، این است که شما جسارت و اعتماد به نفس برای انجام این کار را داشته باشید و صدای خامتان را به زیبایی صدای یک خواننده مطرح، در بیاورید. برای این کار کافیست تا شما فقط از تکنیک های خوانندگی استفاده کنید و آنها را با تکرار و تمرین زیاد فرا بگیرید.