سهتار از سازهای زهی و مضرابی موسیقی ایرانی است که با ناخن انگشت اشارهی دست راست (برای نوازندهی راستدست) نواخته میشود. این ساز، دارای ۴ سیم از جنس فولاد و برنز است که به موازات دسته، از کاسه تا پنجه کشیده شدهاند. سهتار دارای ۲۸ پردهٔ قابل حرکت از جنس رودهی حیوانات یا کات گوت است. صدای آن ظریف و کم حجم است و گستره صوتی آن از هنگامِ بمِ دو زیر خط حامل تا لا بمل بالای خط حامل و در نتیجه نزدیک به ۳ اکتاو است.
سهتار سازی از خانواده سازهای دوتار و تنبور بودهاست که امروزه در طبقه بندی سازهای موسیقی سنتی ایران و با پرده بندی مشابه به ساز تار به شمار میرود. در موسیقی دستگاهی ایران استفاده از سهتار بسیار رواج دارد، گرچه بیشتر برای تکنوازی مورد استفاده قرار میگیرد. این ساز برای هر دستگاه کوک ویژهای دارد ولی فاصلهٔ چهارم یا پنجم پایین رونده معمولاً بین سیمهای اول و دوم ثابت است.
در ساخت ساز سهتار معمولا از چوب گردو، توت و افرا برای کاسه، چوب توت برای صفحه و چوب گردو برای دسته استفاده میشود. ساخت کاسه به سه روش چسباندن ترکههای چوب، تراش یک تکه و یا استفاده از کاسه کدو امکان پذیر است. سیمهای سهتار از جنس فلز برنز و فولاد میباشد و در تزیین ساز به فراخور سلیقه سازنده از سایر چوبها و همچنین از صدف، استخوان و عاج استفاده میگردد. معمولا برای محافظت از چوب و براق کردن بدنه سهتار از لاک الکل استفاده میگردد
تاریخچه سهتار
سهتار از خانوادهٔ تنبور است اما امروزه از نگاه روش نواختن و شکل دسته و تکنیکها بسیار به تار نزدیک است. سهتار در گذشته سه سیم (تار) داشته و اکنون چهار سیم دارد که سیم سوم و چهارم آن نزدیک به هم قرار دارند و همزمان نواخته میشوند و مجموعهٔ آن دو را معمولاً سیم «بم» مینامند.
با گذشت زمان کسانی چون ابونصر فارابی، ابوعلی سینا، صفی الدین ارموی و از متأخران ابوالحسن خان صبا لزوم افزایش یک سیم دیگر به این ساز را درک کرده و سهتارهای امروزی دارای چهار سیم هستند. این سیم از نظر تاریخی چهارمین سیمیاست که روی ساز قرار گرفته، ولی در ترتیب قرارگیری سیمها از پایین به بالا سیم سوم است. سیم سوم سه تار به سیم مشتاق معروف است و به روایتی از ابوالحسن صبا این سیم را نخستین بار درویشی به نام مشتاق علی شاه به این ساز افزوده است. صدای این ساز برای نخستین بار در سال ۱۳۰۶ با اجرای پروانه ضبط شد.
اجزای ساز سهتار
سه تار تنها ساز ایرانی است که با انگشت نواخته میشود، ساختمان این ساز خوشصدا و چوبی بهطورکلی از دو بخش کاسه و دستهی چوبی تشکیلشده است. سایر اجزای سه تار جزئی از این دو قسمت هستند. در ادامه تمامی اجزای این ساز بهطور دقیق توضیح داده شده است:
کاسه سه تار
برای ساخت کاسه سه تار معمولاً از چوب توت استفاده میشود. کاسه این ساز میتواند از یک قطعه و یا ترکهای جداگانه و به هم چسبیده تشکیل شده باشد. گفتنی است این جنس چوب علاوه بر کیفیت مناسب، تأثیر مثبتی در بالا بردن و رسایی صدای ساز دارد.
کاسه سه تار در حقیقت از کاسهی عود و تنبور منشأ میگیرد، اما باید توجه داشت کاسه این ساز کوچکتر بوده و شکلی مانند گلابی دارد.
طول کاسه معمولاً بین ۲۶ تا ۳۰ سانتیمتر است و عرضی حدود ۱۲ تا ۱۶ سانت دارد. برای چنین ابعادی، میتوان عمقی حدود ۱۳ سانت را تخمین زد.
صفحه سه تار
پوشش نازک چوبی روی کاسه سه تار را صفحه میگویند. سه تارهای خوشصدا، معمولاً صفحاتی باکیفیت و مرغوب دارند.
بخش مهم صفحه چوبی، حفره یا سوراخهایی است که روی آن قرار دارد و درواقع محلی برای خروج صدای ساز است.
اگر دست راست باشید، معمولاً دست راست شما، هنگام نواختن روی این صفحه قرار میگیرد. گاهی برای افراد چپ دست، خلاف این مسئله صادق است.
دسته ساز سه تار
دستهی سهتار از جنس درخت گردو است. این قسمت، از سطحی مسطح و صاف در بخش رویین و سطحی نیمدایره یا به اصلاح استوانه ای در بخش زیرین تشکیلشده است.
این لولهی توپر، طولی حدود ۴۰ تا ۴۸ سانت دارد. عرض آن بسیار کمتر از کاسه و مقداری حدود ۳ سانت است. گاهی برای پوشاندن دستهی ساز از استخوان شتر استفاده میشود. این کار علاوه بر زیبایی باعث ماندگاری و افزایش عمر ساز میشود.
خرک
خرک، قطعهی چوبی و کوچکی است که میتواند روی صفحهی چوبی سهتار حرکت کند و در فاصلهی سه انگشتی از انتهای کاسه قرار دارد. وظیفهی این قطعه کوچک انتقال صدا از سیمها به صفحه سهتار است. سیمها از شیارهای کمعمقی که در سطح خرک وجود دارد گذشته و به بالای ساز میروند. گفتنی است که وجود شیارها فاصلهی مناسب بین سیمها را تأمین میکند. این قطعه کوچک محرک عرضی حدود ۵تا ۶ سانت دارد و ارتفاع آن به کمتر از ۱ سانت میرسد.
سیم گیر
سیم گیر همانطور که از نامش پیداست وظیفهی نگهداری از سیمها را بر عهده داشته و گره سیمها به شیار روی آن میافتد. سیم گیر در انتهای کاسه قرار دارد. درگذشته از سیم گیرهای با جنس استخوان استفاده میشد اما امروز نوع چوبی آن متداولتر است. چوب بهکاررفته در سیم گیر معمولاً از جنس شمشاد جنگلی یا فوفل است.
شیطانک
وظیفهی شیطانک تقسیمبندی سیمها در قسمت بالای دسته است. این وسیله بین قسمت اصلی دسته و پنچه ساز قرار دارد.
جنس شیطانک معمولاً استخوان یا پلاستیک است.
گوشی
کوککردن سهتار بهوسیلهی چرخاندن گوشیها انجام میشود. در حقیقت با چرخاندن گوشیها سیمها که از سویی به سیم گیر و از سوی دیگر به گوشی وصل هستند، سفت یا شل میشوند. جنس گوشیها معمولاً از چوب گردو است.
پرده سه تار
پرده نقش مهمی در تقسیمبندی فواصل آوایی یا به اصلاح محل نتها ایفا میکند.
پرده درواقع دسته ای از نخهای باریک است که جنس آن میتواند الیاف پلیمری، ابریشم یا رودهی حیوانات باشد.
این نخهای ابریشمی بهصورت سهلایی و چهارلایی در عرض دسته بسته میشوند. البته لازم به ذکر است که پردهها بر روی سهتار قابلیت جابهجایی دارند.
هر سه تار از ۲۶ پرده تشکیلشده است. میزان فاصله میان شیطانک و پرده ای که قبل از آن بسته میشود، نقش مؤثری در صدای ساز دارد. حاصل همکاری و ترکیب پرده و سیمهای سه تار محدوده صوتی حدود سه اکتاو است.
سیم
سیمهای سه تار از جنس فلز برنز و فولاد است. این سیمها که به آن وتر نیز میگویند، بر اساس محل و ترتیب قرارگیری ضخامت و جنس مشخصی دارند. ترتیب نامگذاری و قرارگیری سیمها در سه تار از بالا به پایین و به شرح زیر است:
- سیم اول یا حاد، قطری حدود ۲۰ تا ۲۲ میکرون دارد و از جنس فولاد است. رنگ این سیم سفید است.
- سیم دوم یا زیر با قطر ۲۲ تا ۲۵ میکرون، از جنس برنز و زردرنگ است.
- قطر سیم سوم یا مشتاق مانند سیم اول ۲۰ تا ۲۲ میکرون است. جنس این سیم فولادی و رنگ سفید دارد.
- سیم چهارم که آن را بم مینامند، از جنس فلز برنز و زردرنگ است. قطر این سیم بیشتر از سایر سیمها و حدود ۳۵ تا ۴۰ میکرون است.
کوک ساز سهتار
کوککردن سه تار، نخست از سیم اول شروع شده و الباقی سیمها بر اساس سیم یکم کوک میشوند. کوک سیم اول معمولاً نت دو است. اگر با سایر سبکها آشنایی داشته باشید نت دو ایرانی را میتوانید معادل با یک پرده پایینتر از نت دو در موسیقی کلاسیک و همچنین معادل با سی بمل در دیاپازون در نظر بگیرید.
البته برای تولید صدای بمتر ممکن است، ساز گاهی روی نت لا کوک شود. علاوه بر این، در کوک لا، سیمها شلتر هستند و انگشت گذاری و اجرای برخی تکنیکها روی این نت راحتتر است. در نظر داشته باشید شلتر بودن سیمها باعث، ماندگاری بیشتر ساز میشود.
توجه داشته باشید که کوک ساز در هر دستگاه و مطابق با سبک و حال و هوای قطعه تفاوتهایی دارد که در ادامه آورده شده است:
کوک ماهور
کوک سهتار در این دستگاه، در حقیقت کوک پایه است. بیشترین وسعت صوتی ساز، متعلق به این کوک است. اگر میخواهید با تیونر، سهتار خود را کوک کنید از متد “دوسلدو_دو” برای کوک در دستگاه ماهور استفاده کنید. توجه کنید که برای نت تیونر حرف C و برای نت سل، حرف g را نمایش میدهد.
- دو – سل – دو – دو ( از دو )
- دو – فا – دو – دو ( از فا )
- دو – سل – دو – فا ( از فا )
- دو – سل – دو – فا ( از دو )
- دو – سل – دو – دو
کوک شور
این دستگاه در حقیقت اصلیترین و مادر تمامی دستگاههای موسیقی ایرانی است. تمامی دستگاهها به نحوی از شور شکلگرفتهاند. کوک سهتار در این دستگاه مشابه با کوک ماهور است. البته سیم چهارم در دستگاه شور، پنج پرده زیر شده و بهجای نت دو روی نت فا کوک میشود. کوک سه تار در دستگاه شور بهاینترتیب است: دوسلدو_فا
- دو – سل – دو – فا ( شور راست کوک از سل )
- دو – سل – لا – ر ( شور راست کوک از لا )
- دو – سل – ر – ر ( شور چپ کوک از ر )
- دو – سل – فا – ر ( شور چپ کوک از ر ) ( ابوعطا را هم میشود زد . )
- دو – سل – سل – فا ( شور راست کوک از سل )
- دو – سل – دو – دو ( از دو )
- دو – فا – سل – دو ( از سل )
کوک همایون
کوک مورد استفاده در این دستگاه مشابه با یکی از متعلقات دستگاه شور یعنی ابوعطاست.
- دو – سل – ر – ر ( از می کرن )
- دو – سل – دو – دو ( از رکرن )
- دو – سل – لا کرن – ر ( از لا کرن )
- دو – فا – سل – دو ( از لا کرن )
- دو – فا – سل کرن – می بمل ( از سل کرن )
آموزش سهتار در تهران؛ آموزشگاه آریاهنر
آموزش و یادگیری ساز سه تار شاید در ابتدا سخت به نظر بیاید اما این ساز ساختمان بسیار واضح و مشخصی دارد و تسلط اولیه بر این ساز کار سادهای است. با توجه به قدمت دیرینه این ساز انتظار میرود که ساختمان این ساز بسیار قدیمی باشد اما با توجه به تغییراتی که در طول این سالها انجام شده است، قسمتهایی از این ساز بهروز شدهاند و به همین خاطر ساز و کار آن روانتر و بهتر شده است.
یادگیری ابتدایی سه تار بسیار ساده است و شما بعد از ۶ ماه میتوانید تمامی مبانی مربوط به سه تار را یاد بگیرید اما باید در نظر داشته باشید که برای استاد شدن در نواختن سه تار نیاز به چندین سال تجربه و تمرین است. شما بعد از ثبت نام در کلاسهای آموزش سه تار باید چند جلسهای به صورت آکادمیک در مورد سه تار اطلاعات دریافت کنید و بعد از یادگیری مبانی اولیه استاد به سراغ آموزش نواختن سه تار میرود. در جلسات اول ممکن است ارتباط با سه تار کمی سخت و دشوار به نظر بیاید اما با تمرین و ممارست میتوانید سه تار به راحتی در دست بگیرید و خیلی آسان آن را بنوازید.
نواختن اصولی این ساز برای یک هنرجوی معمولی در حدود ۳ ماه زمان میبرد. در ۳ ماه ابتدایی آموزش سه تار باید سعی کنید فعالیت و تمرین زیادی داشته باشید اما بعد از این ۳ ماه روزانه یکی دو ساعت تمرین کافی به نظر میرسد. البته مشخص کردن میزان تمرینهای شما برعهده استاد است ولی شما برای گرفتن نتیجه بهتر میتوانید بیشتر از حد معمول تمرین داشته باشید.
تمرین سه تار باید به صورت منظم و منسجم باشد؛ چرا که شرط اصلی موسیقی تمرین منظم است. کسانی که در رشتههای مختلف ساز به درجه استادی رسیدهاند سالهای سال به صورت دائم تلاش و تمرین کردهاند. حرفهای شدن در سه تار برای افراد معمولا ۲ سال زمان میطلبد اما این ۲ سال در مقایسه با اساتید موسیقی که چند ده سال زمان صرف کردهاند عدد بزرگی نیست. پس در نظر داشته باشید که رسیدن به درجه مناسبی از مهارت در سه تار زمان زیادی میطلبد.
معمولا استاد یکی از مهمترین عوامل یادگیری هنرجو در سه تار است؛ به همین دلیل توصیه میشود که سراغ اساتید برتر بروید و حساسیت زیادی روی کیفیت و نحوه تدریس استاد داشته باشید. بسیاری از اوقات استاد سه تار سطح بالایی در نواختن این ساز دارد اما به دلایل مختلفی استاد خوبی برای آموزش شما نیست. برای ترمهای پایین کلاس موسیقی نیازی نیست که شخص مدرس حتماً تجربه چند ده ساله در سه تار داشته باشد اما بهتر است شخص مربوطه در سطح مناسبی از مهارت قرار داشته باشد. تدریس روان استاد میتواند یادگیری سه تار را برای شما آسانتر کند و همین موضوع کمک میکند تا علاقه شما به این ساز بیشتر شود.