آموزش پیانو کلاسیک

آموزش پیانو کلاسیک بیش از هر چیز به یک برنامه آموزشی خوب و مدون در کنار یک استاد توانمند نیاز دارد تا با چاشنی تمرین و ممارست، تلاش‌های هنرجو به ثمر بنشیند. ما در آموزشگاه موسیقی آریاهنر با بهره‌مندی از بهترین اساتید اقدام به برگزاری کلاس‌های آموزش پیانو کلاسیک در سطوح مختلف کرده‌ایم.

درباره ساز پیانو

پیانو مشهورترین ساز شستی‌دار محسوب می‌شود. ساز شستی‌دار سازی است که برای نواختن آن از صفحه‌کلید استفاده می‌شود. انواع ساز های شستی دار شامل ارگ، ارگ بادی، ارگ هموند، پیانو، کلاویکورد، هارپسیکورد، چلستا، آکوردئون، ملوترون و سینث سایزر می‌باشد که شناخته شده‌ترین این‌گونه سازها پیانو و ارگ است.

صدای پیانو در اثر برخورد چکش‌هایی با سیم‌های فلزی آن در داخل جعبه چوبی تولید می‌شود. این چکش‌ها در اثر فشرده شدن کلیدها (کلاویه‌ها) به حرکت در می‌آیند. سیم‌های پیانو به صفحه‌ای موسوم به «صفحه صدا» متصل شده‌اند که نقش تقویت‌کننده صدای آن‌ها را دارد.

پیانو بالاترین دامنه صوتی را در بین سازهای معمول (به جز ارگ کلیسا) دارد، به طوری که در شکل فعلی‌اش به‌طور معمول هشت اکتاو دارد و قادر به تولید فرکانس‌هایی از حدود ۲۷ تا ۴۱۸۶ هرتز می‌باشد، در حالی که در مقام مقایسه ساز ویولن تنها قادر به تولید حدود پنج اکتاو و بهترین خواننده‌ها تنها قادر به خواندن حدود سه اکتاو هستند.

تاریخچه ساز پیانو

پیانو را بارتولومئو کریستافوری در حدود سال ۱۷۰۰ میلادی در شهر پادووای ایتالیا اختراع کرد اما اختراع جدید کریستافوری تا حدود یک دهه تقریباً ناشناخته ماند تا اینکه در سال ۱۷۱۱ میلادی یک نویسنده ایتالیایی مقاله‌ای درباره‌ی آن نوشت که بعدها به آلمانی ترجمه و به صورت گسترده منتشر شد. این مقاله شامل دیاگرام مکانیزم پیانو نیز بود و اکثر سازندگان بعدی پیانو کار خود بر اساس این مقاله شروع کردند.

قبل از اختراع پیانو از سازی قدیمی‌تر به نام هارپسیکورد (Harpsichord) استفاده می‌شد. تفاوت عمده و مهمی که پیانو با سازهای مشابه قبل از خودش داشت آن بود که در سازهای مشابه قبلی، شدت صدای حاصل از فشرده شدن یک کلاویه، مستقل از شدت ضربهٔ واردشده بر کلید، مقداری ثابت بود، اما در پیانو نوازنده قادر بود با ملایم ضربه زدن به کلیدها صدایی نرم‌تر ایجاد کند، یا با ضربات محکم‌تر صدایی درشت‌تر با پیانو تولید کند.

همین ویژگی باعث شد که به سرعت پیانو مورد توجه آهنگسازان قرن هجدهم میلادی قرار بگیرد. پیانوهای اولیه ظاهر و صدایی شبیه به هارپسیکورد داشتند و در واقع مخترع پیانو یک هارپسیکورد ساز بود که در تلاش برای ارتقاء مکانیزم هارپسیکورد بود تا این ساز قادر به تولید صدا با شدت‌های گوناگون باشد اما در نهایت با مورد توجه قرار گرفتن هارپسیکورد جدید این ارتقاء منجر به ایجاد ساز جدیدی شد که «پیانو فورته» نام گرفت و به مرور زمان به شکل امروزی پیانو درآمد و آنچه که ما امروزه به عنوان پیانوی مدرن می‌شناسیم از اواسط قرن نوزدهم ظاهر شده‌است.

نام این ساز در ابتدا گراوی چمبالو کل پیانو فورته بوده است، که از دو قسمت پیانو به معنی ملایم و فورته به معنی صدای بلند (رسا) تشکیل شده‌است و به خوبی منعکس‌کنندهٔ توانایی این ساز در تولید شدت‌های گوناگون می‌باشد.

تصویر مردی در حال نواختن هارپسیکورد

صدادهی پیانو به چه شکل است؟

چکش‌های پیانو به واسطهٔ مجموعه‌ای از اهرم‌های ظریف به کلیدهای پیانو متصل می‌شوند. به مجموعهٔ این اهرم‌ها و چکش‌ها عملگر یا پیانو گفته می‌شود. وظیفهٔ این مجوعه افزایش شتاب چکش‌ها در برخورد به سیم‌ها، و کنترل عکس‌العمل بازگشتی آن‌ها پس از برخورد به سیم است.

معمولاً سرِ چکش‌ها توسط لایه‌ای از نمد یا الیاف مشابه طبیعی یا مصنوعی پوشانده می‌شود تا کیفیت صدای پیانو را بهبود ببخشد. کیفیت صدای پیانو متأثر از عوامل دیگری نظیر کیفیت صفحهٔ صدا و غیره نیز هست.

آموزش پیانو کلاسیک در آموزشگاه موسیقی آریاهنر

یادگیری پیانو مثل هر ساز دیگری هیچ محدودیت سنی ندارد و افراد حتی در سنین بالا هم می‌توانند به خوبی نواختن ساز پیانو را یاد بگیرند. در حقیقت یادگیری ساز پیانو در بزرگسالی مزایایی دارد که شاید در کودکی وجود نداشته باشد. آموزشگاه موسیقی آریاهنر دوره‌های آموزش پیانو را هم برای کودکان و هم بزرگسالان برگزار می‌کند. تقاوت آموزش پیانو برای بزرگسالان و کودکان در سبک آموزش است؛ چرا که سبک یادگیری پیانو در بزرگسالی متقاوت است و بزرگسالان ترجیح می‌دهند چیزهای جدید را مبتنی بر تجربیات گذشته خود یاد بگیرند اما کودکان بیشتر به یادگیری با بازی تمایل دارند.

پیانو و سازهای صفحه کلیدی به علت ساختار خطی نت‌ها برای بزرگسالان بسیار راحت هستند و یادگیری این ساز نسبت به سازهای بادی و زهی در سنین بالا ساده‌تر است. مدرسان پیانو در آموزشگاه موسیقی آریاهنر با در نظر گرفتن تفاوت‌های سنی و سبک‌های یادگیری، دوره‌های آموزش پیانو ویژه بزرگسالان را به طور اختصاصی و حرفه‌ای طراحی و برنامه ریزی کرده‌اند. با شرکت در این دوره‌ها می‌توانید نواختن ساز پیانو را به صورت تخصصی با متدهای روز دنیا متناسب با سن و سبک یادگیری خود بیاموزید.

هزینه آموزش پیانو کلاسیک

به طور کلی هزینه کلاس پیانو به عوامل بسیاری بستگی دارد. یکی از این عوامل سن هنرجو است. در آموزشگاه موسیقی آریاهنر، اساتید گروه سنی کودکان با اساتید بزرگسالان متفاوت هستند، زیرا از روش‌های کاملا مختلفی برای تدریس بهره می‌گیرند. گاهی هزینه کلاس‌های پیانو برای کودکان از بزرگسالان بیشتر است. به علت اینکه آموزش موسیقی به کودکان نیازمند صبر و حوصله بیشتر و همینطور زمان طولانی‌تری است. علاوه بر این‌ها، هزینه آموزش پیانو برای کودکان شامل تدریس اصول ابتدایی موسیقی مانند ارف و گاهی تئوری موسیقی نیز می‌باشد.

سطح هنرجو از دیگر عوامل بسیار مهم در تعیین هزینه یادگیری پیانو است. اگر هنرجو پیشتر از این به کلاس پیانو رفته باشد، با تست تعیین سطح اولیه، سطح هنری هنرجو تعیین می‌شود و بر اساس آن اساتید متناسب را پیشنهاد می‌دهند. تمرین و ممارست رمز موفقیت در آموزش هر مهارتی است. موسیقی نیز به عنوان مهارتی خلاقانه و عمیق، از این قاعده مستثنا نیست. در بیشتر مواقع وقتی هنرجو سابقه آموزش موسیقی را ندارد، روند آموزش پیانو برایش به کندی صورت می گیرد. که شاید خود دلیلی بر ادامه ندادن یادگیری پیانو به شکل ممتد و متوالی شود. یکی از سختی های یادگیری این ساز در این است که پیانو برخلاف اغلب سازهای دیگر دو نت را برای هر دو دست چپ و راست به شکل همزمان نشان می‌دهد. این امر سطح تمرکز لازم برای نواختن پیانو برای هنرجو را بسیار بالا می‌برد.

اساتید آموزش پیانو کلاسیک در آریاهنر

علی خانپور

مدرس پیانو
khanpour

شایسته خسروی

مدرس پیانو
shayesteh-khosravi-pic

پرستو موسوی نیا

مدرس پیانو و پیانوی کودک
mosavinia

کیمیا بازمانی

مدرس پیانو کلاسیک
bazmani (1)

ثبت نام در آریاهنر