آموزش تار
- خدمات ما
- آموزش تار
آموزش تار چندان پیچیده و سخت نیست اما باید در نظر داشته باشید که یادگیری این ساز نیاز به پشتکار مناسبی دارد. به طور کلی یاد گرفتن یک ساز جدید غیر از این که به آموزش نیاز دارد به تمرین هم نیاز دارد. البته این تمرین بستگی به خود شما دارد و باید متناسب با نیازی که دارید زمان بگذارید.
درباره ساز تار
تار از سازهای زهی و ایرانی است که با مضراب نواخته میشود. زَخمه یا مِضراب، ابزاری است که برای تولید صدا از سازهای زهی استفاده میشود. زخمهای که برای نواختن ساز تار استفاده میشود، وسیلهای از جنس برنج (آلیاژ) به طول تقریبی ۳ سانتیمتر است. بخشی از نیمه طول این مضراب، برای آنکه راحتتر در دستهای نوازنده قرار گیرد با موم پوشیده شده است.
تار علاوه بر ایران و برخی مناطق دیگر خاورمیانه مانند تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و ارمنستان و گرجستان و دیگر نواحی نزدیک قفقاز برای نواختن موسیقی سنتی این کشورها و بخشها رایج است.
واژه تار خودش در فارسی به معنی رشته است. هرچند که ممکن است معنی یکسانی در زبانهای تحت تأثیر فارسی یا دیگر زبانهای ایرانی تبار مثل کردی داشته باشد. این باعث شدهاست که کارشناسان ایرانی بر این باور باشند که تار ریشه مشترکی میان همه اقوام ایرانی تبار در جایی که از سوی ایرانیکا با قاطعیت به نام قاره فرهنگی ایرانیان نامیده شده دارد.
در گذشته تار ایرانی پنج سیم (یا پنج تار) داشت (سیم بم وجود نداشت). غلامحسین درویش یا درویشخان سیم ششمی به آن افزود که همچنان به کار میرود. اما کمتر ملودی اصلی را با آن اجرا میکنند، بلکه از نظر پشتیبانی برای چهارمضرابها و رنگهایی که ملودی اصلی آن روی سیمهای سفید (دو) و زرد (سل) اجرا میشود به کار میبرند.
از لحاظی ساز تار به سهتار نزدیک است. از لحاظ شیوهٔ نوازندگی زخمهٔ عادی در تار به صورت راست (از بالا به پایین) است ولی در سهتار بالعکس است (از پایین به بالا). همچنین از نظر تعداد پردهها نیز با هم شباهت دارند. صدای تار به دلیل وجود پوستی که روی آن است از شفافیت خاصی برخوردار است برای این پوست معمولاً از پوست بره تودلی یا بزی استفاده میشود. به خصوص سازهایی که ساخت قدیم هستند از شیوهٔ صدای دیگری برخوردارند.
تاریخچه ساز تار
بنابر روایتی، تار از زمان فارابی (حدود سال ۲۶۰ هجری – سال ۳۳۹ هجری) موسیقیدان معروف ایرانی وجود داشته و بعد از وی توسط صفی الدین ارموی و دیگران به سمت کمال پیش رفتهاست.
سازِ تار با شمایل و مشخصات کنونی (کاسه و نقاره شبیه به دل روبروی هم، با دستهای متصل دارای ۶ سیم طبق تصویر روبهرو) از زمان قاجار دیده شدهاست.
آخرین الگوی منحصربهفرد ساخت تار نیز متعلق به سازگر مشهور ایرانی استاد هُوْهانِس آبکاریان ملقب به یحیی دوم (۱۲۵۴–۱۳۱۰ه.ش) میباشد چه به لحاظ شاخص فنی و چه از لحاظ ذوقی همچنان که گره چوب را به شکل متقارن روی کاسه تار (در اصطلاح چهار گل) طراحی مینمودهاست. جنس چوب کاسه تار از درخت توت و جنس دسته آن از چوب درخت گردو میباشد.
آموزش تار در آموزشگاه موسیقی آریاهنر
آموزشگاههای موسیقی بسیاری در سطح کشور کلاس آموزش تار برگزار میکنند اما آیا واقعا همه این کلاسها استانداردهای لازم را دارند؟ قطعاً خیر. بسیاری از آموزشگاهها از اساتیدی استفاده میکنند که هم زمان چندین ساز تدریس میکنند، این مطلب به خودی خود اشکال ندارد اما باید در نظر داشته باشید که شخصی که چندین ساز تدریس میکند قطعا مهارت چندانی در هر کدام از این سازها ندارد و معمولا یک اطلاعات سطحی از هر ساز دارد و به همین خاطر نمیتواند تاثیر زیادی بر آموزش شما داشته باشد.
اساتیدی که بیشتر عمرشان را صرف یک ساز خاص کردهاند قطعا بهترین انتخاب برای یادگیری و آموزش دادن هستند. البته شاید تعداد چنین افرادی در هر رشته موسیقی بسیار کم باشد اما به هر حال برای یادگیری کامل و اصولی یک ساز باید به سراغ چنین اساتیدی بروید.
معمولا در هر کلاس، استاد میزان تمرین استاندارد را برای هر جلسه مشخص میکند اما اگر میخواهید به صورت حرفهایتری این ساز را دنبال کنید بهتر است روزانه یکی دو ساعت هم به صورت شخصی تمرین داشته باشید. البته تمرین کردن بدون اطلاع از مشکلات نواختن تار میتواند از تاثیر تمرین کم کند. برای رفع این مشکل میتوانید از یک هنرجوی ماهر یا نیمه ماهر استفاده کنید و هر هفته یکی دو ساعت زیر نظر وی تمرین کنید. تمرین کردن با یک استاد یا هنرجوی حرفهای باعث میشود شما مشکلات نواختن تار را متوجه شوید و عملا با سرعت بیشتری پیشرفت کنید.
در آموزشگاه موسیقی آریاهنر برای تدریس ساز تار از اساتیدی بهره گرفته شده که به طور تخصصی بر روی ساز تار کار کردهاند و سالها سابقه تدریس و اجراهای بزرگ در سطح کشوری و بینالمللی دارند.
هزینه آموزش تار
هزینه کلاس تار بستگی به موارد زیادی دارد و بسیاری از نرخها توسط اتحادیه آموزشگاههای موسیقی مشخص میشود. استاد مهمترین عامل مشخص کننده قیمت کلاس است به طوری که اساتید معتبر و خبره هزینه بیشتری بابت برگزاری کلاسهایشان دریافت میکنند. موضوع دیگری که ممکن است باعث افزایش هزینه کلاسهای حضوری بشود برگزاری کلاس در مکانهای گران قیمت است. برخی از آموزشگاهها در نقاط خوب تهران قرار دارند و دسترسی بسیار خوبی دارند به همین علت قیمت بیشتری دارند. البته برند موسسه هم در قیمت کلاس تاثیرگذار است.
آموزشگاه موسیقی آریاهنر با بهرهگیری از اساتید مجرب تار، به دنبال فراهم آوردن شرایط آموزش مقرون بصرفه برای هنرجویان گرامی است و بدون شک یکی از بهترین آموزشگاههای موسیقی از لحاظ قیمت و کیفیت در شهر تهران به ویژه منطقه غرب تهران میباشد.